Montované domy z dreva sa využívajú už storočia.  Moderné technológie výstavby drevostavby sa však od počiatku výrazne zdokonalili a tak priniesli mnoho možných vylepšení.  Stavebný systém STEKO je jedným z nich. Tento systém využíva technológiu drevenej tehly, ktoré sa následne ukladajú na seba a vytvárajú tak súvislú plochu. Vznikajú tak montované ekologické nízkoenergetické a pasívne drevostavby.

V ľuďoch je hlboko zakorenený vzťah ku všetkým veciam, ktoré súvisia s prírodou. Drevo ako také má silu vyvolávať v ľuďoch pocity pokoja, tepla a relaxácie. Okrem toho  je aj veľmi vhodným estetickým prvkom. Drevostavby sú teda veľmi zaujímavým riešením pre ľudí, ktorí sa chcú doma cítiť pohodlne, oddychovať a potrpia si aj na estetickej stránke obydlia. Zaujímavosťou je aj, že je vedecky dokázané, že v drevenom dome (drevostavba) je tlkot srdca pomalší ako za bežných okolností, čo predlžuje dĺžku života. Montované domy sú vhodné taktiež pre alergikov. Drevo má vhodné tepelno-izolačné vlastnosti a dalšou zaujímavosťou je, že sa takéto priestory veľmi rýchlo vykúria. Dôvodom je, že drevo teplo odráža a pohlcuje iba veľmi málo. Pri vykurovaní drevostavby sa teda zohrieva priestor montovaného domu a nie jeho steny a až potom priestor.

ČÍM SÚ DREVOSTAVBY JEDINEČNÉ ?

Veľmi dôležitým faktom, ktorý je dosť závažný je, že hmotnosť stavieb na báze dreva je výrazne nižšia. Výrazne sa tým znižujú náklady na prepravu materiálu, čo býva často krát v prípade ťažko dostupných oblastí veľkým problémom. Pri výstavbe montovaných domov taktiež nie je potrebné používať ťažké a drahé montážne mechanizmy. Ušetrené financie môžu byť využité na iné potrebné prvky stavby, ktoré sú potrebné pred našťahovaním sa do vášho nového drevodomu.

Výstavba formou suchej technológie zaisťuje racionálne využitie pracovnej sily. Výrazne sa skracuje čas výstavby oproti murovanému domu. Taktiež s použitím suchej technológie výstavby montovaných ekologických nízkoenergetických a pasívnch drevostavb sa znižuje aj množstvo stavebného odpadu.

HORĽAVOSŤ DREVENÝCH KONŠTRUKCIÍ DREVOSTAVIEB JE PREDSUDOK !

Z vyhodnotenia rôznych požiarov stavieb u nás, ale aj v zahraničí vyplýva, že správne realizované a navrhnuté drevené konštrukcie odolávajú požiarku rovnako dobre, v niektorých prípadoch dokonca ešte lepšie ako oceľové konštrukcie. Zuhoľnatená povrchová vrstva nosných častí z dreva chráni pred ďalším odhorievaním. Tieto časti by mali byť dostatočne dimenzované aby bola zabezpečená ich únosnosť.